Geschiedenis

In 2000 werd in de kantine van Excelsior Maassluis de eerste editie van de NK Voetbalquiz georganiseerd. De naam NK werd pas in 2008 aan het evenement toegevoegd. De quiz is in al deze jaren uitgegroeid tot de grootste en moeilijkste voetbalquiz van Nederland.

Ieder jaar groter

De eerste vijf edities vonden nog plaats in de kantine, maar in 2005 verhuisde de quiz naar de aanpalende Olympiahal. In de sporthal vonden vervolgens acht edities plaats. In 2013 werd de Olympiahal vaarwel gezegd en was Theater Koningshof de nieuwe quizlocatie. Ook vorig jaar was de quiz in dit Maassluise theater. Een nadeel van het theater was dat de eerste ronde verdeeld over twee zalen gespeeld moest worden. Mede daarom is voor de nieuwe locatie gekozen, waardoor iedereen weer in één ruimte de eerste 80 vragen kan beantwoorden. 

De presentatie van de quiz was de eerste tien edities in handen van Piet van Dijk en Hans-Jörgen Nicolaï. In het najaar van 2010 overleed Piet van Dijk. Vanaf dat moment draagt de wisselbeker de naam van Piet van Dijk. De wisselbeker mag door de winnaars pas definitief gehouden worden als er een koppel drie keer achterelkaar de quiz wint. In 2005 mocht het duo Harry Hamer en Willem van Beeren de eerste wisselbeker houden en ook in 2008 mocht dit koppel de wisselbeker houden. De Piet van Dijk wisselbokaal (de derde wisselbeker in de geschiedenis van de quiz) is officieel nog in handen van de organisatie.

Bekenden namen

In 2010 werd de quiz gepresenteerd door Hans-Jörgen Nicolaï en Robin van der Hoest. Robin van der Hoest is al vanaf de eerste editie betrokken bij de quiz als drijvende kracht.

In 2013 ging Robin van der Hoest weer verder met zijn werkzaamheden op de achtergrond en werd de quiz gepresenteerd door Nicolaï samen met voetbalcommentator Sierd de Vos. Ook in 2014 waren deze heren de spreekstalmeesters.

702001_1052868328097207_8423918145980916862_o

De editie 2015 vond plaats in de bedrijfsloods van MTS Euro Products in Maassluis en werd voor het eerst gepresenteerd door De Betweters, Hugo Borst en Koert Westerman bijgestaan door Nicolaï en twee bloedmooie assistenten.  

In 2016 vond de quiz voor het eerst buiten Maassluis plaats. In de voetbaltempel van Nederland, De Kuip, streden 180 koppels om de felbegeerde hoofdprijs. Het partnership met De Betweters werd verlengd en ook de editie van 2017 zal op deze locatie plaatsvinden.

De quiz heeft dus jaarlijks een professionele slag gemaakt en in de voetbalwereld is de ‘Quiz de Quizzen’ een begrip geworden met deelnemers uit heel het land. Er zijn zelfs deelnemers die tegenwoordig in het buitenland wonen,  die speciaal voor deze jaarlijkse quiz een ticket boeken naar Nederland.